Det motoriserte eksoskjelettet 

Løsningen brødrene skapte var et motorisert eksoskjelett som kunne assistere Mangors tap av bevegelse i armene. Mangor kunne nå utføre aktiviteter som å spise, drikke og pusse tennene selv igjen. Det motoriserte eksoskjelettet var til så stor hjelp for Mangor at brødrene ville hjelpe flere i samme situasjon. Ved å involvere lege i nevrologi Tore Meisingset, Spesialergoterapeut Mari-Anne myrberget og spesialfysioterapeut Ole Petter Norvang, ble det motoriserte eksoskjelettet videreutviklet. Teamet fikk laget en versjon til en av Tores pasienter, Per Waatland. 

NTB_xbwxYoxNOq4.1000x563.jpg

Foto: Ole Martin Wold/NTB

Starten på bedriftseventyret

Det nye teamet av engasjerte studenter jobbet med bedriften parrallelet med studiene. De investerte mye tid og energi i å forbedre design, teknologi og brukervennligheten til hjelpemiddelet. Men de visste at hvis prosjektet skulle bli noe teamet kunne livnære seg av etter endt studie måtte de også bygge en bærekraftig bedrift. Forretningsplan, markedsplan og finansieringssøknader ble skrevet. Etter mye jobb med teknologiutvikling og organisasjonsbygging ble selskapet Vilje Bionics grunnlagt. 

et-godt-sted-a-vokse.jpg

Foto: OsloTech

IMG_20210816_162202.jpg
IMG_2161.JPG
DSC01378.jpg

Foto: Scott Aleksander Bekke

Behov etter en ny løsning

Prosjektet ble startet i 2015 da Mangor Lien ble diagnostisert med ALS. En nådeløs sykdom som kutter forbindelsen mellom hjernen og musklene. Sykdommen startet å lamme armene og hendene til Mangor. I en jungel av helsepersonell og hjelpemidler søkte Mangor etter noe som kunne kompensere for funksjonstapet, men fant ingen løsning. Sammen med sin bror, som er professor emeritus i robotikk, begynte brødrene å lage sitt eget hjelpemiddel. 

LYS336017_Per_ALS_025.1000x564.jpg

Foto: Sverre Chr. Jarild. Teknisk Ukeblad

Veien til markedet

Brødrene og teamet så potensialet i hjelpemiddelet, de så at mulighetene var store og en visjon om å hjelpe ble utformet. Med visjonen om at funksjonsnedsettelse ikke skal hindre deltagelse i samfunnet kontaktet Terje Lien entreprenørskolen ved NTNU. Her tok en gruppe engasjerte studenter over stafettpinnen til ildsjelene som startet prosjektet. Her ble markedspotensialet undersøkt og etterspørselen ble bekreftet. Det utvidede teamet ble en tverrfaglig sammensetting av teknologer, helsepersonell og gründere. Det nye teamet tok på seg oppgaven å utvikle teknologi som skal utvide menneskers fysiske evne

DSCF1414.jpg

Foto: Stein Roar Leite

Selskapet Vilje Bionics ble grunnlagt for å videreføre prosjektarbeidet med en målsetting om å kommersialisere det unike hjelpemiddelet. 

Teamet av studenter ble fulltidsansatte og flyttet kontorene fra Trondheim til Aleap i Oslo.

 

Bedriften har vokst til fire personer som jobber i bedriften på fulltid. Teamet har reist rundt i Norge for å holde presentasjoner, demoer og deltatt på messer. Resultatet har blitt et stort engasjement fra brukerorganisasjoner, brukere og media. 

Selskapet jobber kontinuerlig for at alle mennesker skal kunne leve selvstendige liv, i hjemmet eller på jobb. 

Tekst. Dark Blue.png

Har du lyst til å bli med på reisen?

Hånd.png